Ενα όνειρο τρελό κι ένα πρέπει

Ενα όνειρο τρελό κι ένα πρέπει


Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνουν απόψε την παρουσία τους στους ομίλους: ο Ολυμπιακός, στο Europa League, έχει ήδη προκριθεί και απομένει να δούμε αν θα είναι πρώτος στον όμιλο (και θα βρεθεί στους 16 τον Μάρτη) ή δεύτερος (και θα έχει μπροστά του ένα θηρίο από το Τσάμπιονς λιγκ τον Φεβρουάριο). Ο ΠΑΟΚ, στο UEFA Conference League, πρέπει απόψε, τελευταία στιγμή δηλαδή, να σφραγίσει εισιτήριο πρόκρισης. Σε ένα must win ματς αυτό δεν μοιάζει απλό, αλλά ας μην υπερβάλουμε: η Λίνκολν από το Γιβραλτάρ είναι η ευκολότερη ομάδα που ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε ποτέ να αντιμετωπίσει κουβαλώντας ένα τέτοιο είδους «πρέπει».  

Ένα γκολ τα άλλαξε όλα

Στον απίθανο όμιλο που βρέθηκε ο Ολυμπιακός θα μπορούσαν να είναι όλα στο φινάλε διαφορετικά (καλύτερα ή χειρότερα), αν απλά δεν είχε μπει ένα γκολ σε μια σειρά από παιγνίδια. Είναι αλήθεια πως το αποψινό φινάλε του ομίλου το διαμόρφωσε το γκολ του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Γκονζάλο Πασιέντσα στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων του ματς Αϊντραχτ – Αντβέρπ (2-2). Αν ο Πορτογάλος δεν είχε ισοφαρίσει οι Γερμανοί θα είχαν ένα βαθμό λιγότερο και οι Βέλγοι δυο παραπάνω. Η Αντβέρπ θα ήθελε νίκη με τον Ολυμπιακό για να προσπεράσει τη Φενέρ, που θα ήθελε νίκη με τους Γερμανούς για να μην μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η δε Αϊντραχτ θα ήθελε έτσι κι αλλιώς ότι κι απόψε: νίκη στο Σαράτσογλου για να μην την προσπεράσει ο Ολυμπιακός, αν αυτός κέρδιζε στην Αμβέρσα. Αλλά θα είχαν απέναντί τους όχι μια αδιάφορη Φενέρ, αλλά μια ομάδα που καίγεται να κερδίσει.

Ο άγνωστος πρώην

Δεν ξέρω πόσοι θυμούνται το πέρασμα του Πασιέντσα από τον Ολυμπιακό. Είχε έρθει στις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού του 2016, μετά τη συμμετοχή του με την Πορτογαλία στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Αγωνίστηκε ελάχιστα, όχι γιατί ήταν κακός παίκτης, αλλά γιατί είχε ένα «φύσημα» στην καρδιά. Στον Ολυμπιακό θυμόντουσαν με τρόμο τα προβλήματα του Ολαϊτάν, αλλά και το θάνατο του Ντε Νίγκρις στην ΑΕΛ: μετάνιωσαν γιατί τοιν δανείστηκαν και τον άφησαν. Αλλά ο τύπος κάνει καριέρα. Αν το γκολ του στους Βέλγους δεκαπέντε βράδια πριν είναι η αιτία που έχουμε απόψε δυο αδιάφορες ομάδες (την Αντβέρπ και την Φενέρ) κι άλλα πολλά γκολ, που μπήκαν στο φινάλε των ματς του ομίλου, υπήρξαν καθοριστικά. Το γκολ νίκης της Αϊντραχτ στο Καραϊσκάκη έδωσε στους Γερμανούς το αποψινό τους προβάδισμα. Την ίδια βαρύτητα έχει και το γκολ νίκης στις καθυστερήσεις στο Βέλγιο – με πέναλτι πάλι του Πασιέντσα. Η δε βαθμολογία θα ήταν πιθανότατα διαφορετική, αν η Φενέρ δεν έχανε πέναλτι στα ματς με την Αντβέρπ στην Πόλη και την Αϊνταχτ στην Φρανκφούρτη – αυτό το δεύτερο στις καθυστερήσεις. Και φυσικά δεν θα υπήρχε η βαθμολογία που τώρα βλέπουμε, αν ο Ολυμπιακός δεν είχε κερδίσει λίγο πριν τη λήξη στο Καραϊσκάκη την Φενέρ και την Αντβέρπ.

Πολλά θα ήταν διαφορετικά

Η νίκη του Ολυμπιακού με την Αντβέρπ μπορώ τώρα να πω ότι είναι - για την ώρα - η σημαντικότερη της σεζόν, όχι γιατί ο Ολυμπιακός βρήκε χάρη στο γκολ του Ρέαμπτσουκ τρεις βαθμούς που του επιτρέπουν να κατεβεί απόψε στο Βέλγιο στο γήπεδο με την πρόκριση, αλλά γιατί αν δεν την είχε βρει, πολλά θα ήταν διαφορετικά. Από τις 16 Σεπτεμβρίου που ο Ολυμπιακός κέρδισε τους Βέλγους μοιάζει να πέρασαν είκοσι χρόνια! Να θυμίσω ότι πριν το ματς με την Αντβέρπ είχαν προηγηθεί ο αποκλεισμός στο Τσάμπιονς λιγκ καλοκαιριάτικα από την Λουντογκόρετς, μια πρόκριση με την Σλόβαν για τους ομίλους του Europa League, που σχεδόν κανείς δεν πανηγύρισε και μια λευκή ισοπαλία στο Καραϊσκάκη με τον Ατρόμητο. Μια ισοπαλία με τους Βέλγους θα απογείωνε την μουρμούρα, θα δυσκόλευε τη ζωή (αν όχι απαραίτητα και την παραμονή του Μαρτίνς) και θα γινόταν λόγος για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία για τους νεοφερμένους, τις δυνατότητες της ομάδας κτλ. Είναι επίσης βασικό ότι εκείνο το βράδυ κόντρα στους Βέλγους σκόραρε ο Ρέαμπτσουκ: μετά από το γκολ του στο 90΄ η κριτική που του γίνεται είναι μικρότερη, η νευρικότητα του μοιάζει να έφυγε και η προσφορά του άρχισε να εκτιμάται από σχεδόν όλους.

Ιστορικά δεν θυμάμαι προηγούμενο

Ο Μαρτίνς θέλει τη νίκη απόψε, αλλά κακά τα ψέματα όλα θα κριθούν από τις πληροφορίες που θα έρχονται από την Πόλη. Αν η Άϊντραχτ προηγηθεί γρήγορα, θα δυσκολέψει και το ματς του Ολυμπιακού. Οι Βέλγοι μπροστά στο κοινό τους θα παίξουν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις: το είπε και ο προπονητής τους. Νιώθουν και είναι άτυχοι γιατί βρέθηκαν σε αυτό τον όμιλο. Ο Ολυμπιακός για να κάνει αποτέλεσμα (είναι περιττό να το πω…) πρέπει να παίξει άμυνα της προκοπής – να κάνει αυτό που δεν έκανε στο ματς με την Αϊντραχτ στη Γερμανία. Θα θελα να δω στο γήπεδο μαζί τους Μαντί Καμαρά, Μπουχαλάκη, Ενβιλά, θα θελα ξανά βασικό τον Ονιεκούρου (και γιατί ο Μασούρας πρέπει να πάρει ανάσες) και θα θελα να δω τον Ρόνι Λόπεζ πάλι από την αρχή: παίξε παίξε γίνεται καλύτερος.

Εχει ελπίδες να ρθει πρώτος ο Ολυμπιακός; Λίγες και τυφλές – που λέει και το τραγούδι. Η τύχη σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ποτέ με τον Ολυμπιακό: δεν θυμάμαι σε όμιλο αδιάφορη ομάδα που να του χει χαρίσει πρόκριση τελευταία αγωνιστική – πόσο μάλλον πρωτιά. Η Φενέρ δεν θα αγωνιστεί με τα δεύτερα κόντρα τους Γερμανούς, αλλά χωρίς κίνητρο είναι δύσκολο να περιμένεις ότι οι παίκτες του Βίτορ Περέιρα θα «πεθάνουν» στο γήπεδο. Από την άλλη, ακόμα κι αν οι Τούρκοι (που κυνηγούν κι αυτοί την 15η θέση στη βαθμολογία της UEFA) κερδίσουν, δεν είναι δεδομένο ότι θα κερδίσει κι ο Ολυμπιακός την Αντβέρπ. Που είναι πολύ καλύτερη ομάδα από αυτό που δείχνει η βαθμολογία της: αν έχετε ξεχάσει πόσο καλή ήταν στο Καραϊσκάκη, δείτε τι κάνει στο πρωτάθλημα Βελγίου.   

 
   

Χρειάζεται απλά να κερδίσει

Αν ο Ολυμπιακός περιμένει να συμβεί κάτι που τώρα μοιάζει απρόσμενο (δηλαδή να χτυπήσει το ματς με την Αϊντραχτ η Φενέρ και να κερδίσει), ο ΠΑΟΚ χρειάζεται απλά να κάνει το αναμενόμενο, δηλαδή να θυμηθεί να παίξει λίγο ποδόσφαιρο – με λογική στην επίθεση και χωρίς πανικούς στην άμυνα. Χθες ο Ρασβάν Λουτσέσκου μίλησε στη συνέντευξη για όλα. Είπε ότι έκανε λάθος που μίλησε για πρωτάθλημα, μίλησε για τους τραυματίες που επιστρέφουν (Ινγκασον και Ροντρίγκο θα είναι έτοιμοι), αναφέρθηκε σε προβλήματα κόπωσης, χαρακτήρισε το ματς «τελικό», είπε ότι περιμένει να δει ένταση και πάθος από τους παίκτες του. Για το μόνο που δεν μίλησε πολύ είναι η Λίνκολν: ελπίζω να μην χρειαστεί να ψάχνει στο τέλος του ματς τρόπους να μας εξηγήσει πόσο καλή ομάδα είναι κτλ, όπως έκανε στο τέλος των δύο ματς με τη Σλόβαν.

Αδυνατώ πιστέψω πως ο ΠΑΟΚ δεν θα προκριθεί: καλώς γίνεται συζήτηση για την ανάγκη να βάλει πολλά γκολ (τα χρειάζεται για να είναι βέβαιος και πιστεύω θα τα βάλει). Αλλά θα του είναι αρκετή η νίκη: η διαφορά της Κοπεγχάγης με την Σλόβαν είναι τόσο μεγάλη που οι Δανοί θα κερδίσουν ακόμα κι αν παίξουν με την ομάδα Νέων. Αφού πάντως προκριθεί απόψε ο ΠΑΟΚ, πρέπει μετά να κοιτάξει σοβαρά τα του οίκου του. Η ομάδα του βρίσκεται στην δυσάρεστη κατάσταση στην οποία κάθε φήμη για αυτή γίνεται πιστευτή και μεγαλώνει τους εκνευρισμούς. Στη Θεσσαλονίκη λέγεται μέρες τώρα πως ο Ρασβάν Λουτσέσκου τελεί υπό παραίτηση, ενώ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και φήμες ότι ο Ιβάν Σαββίδης συζητά με υποψήφιους αγοραστές της ΠΑΕ. Όλα αυτά μάλιστα, ενώ ο γιός του ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος του ΠΑΟΚ! Το να έχεις σκορπήσει τόσα χρήματα για ΜΜΕ και δημοσιογράφους και να ταλαιπωρείσαι από φημολογία είναι κατόρθωμα. Βέβαια εγώ πιστεύω πως για αυτό ταλαιπωρείσαι: ξοδεύοντας δημιουργείς και δυσαρεστημένους που σε περιμένουν στη γωνία. Αλλά αυτό είναι μια ιστορία που θα πούμε άλλη φορά…